دانه چیا یکی از دانههای بسیار مقوی و پر خاصیت است که از نظر ظاهری شبیه تخم شربتی میباشد. از مهمترین خواص دانه چیا می توان به ضد پیری پوست، تنظیم کننده قند خون، حاوی چربی های مفید برای قلب، غنی از مواد معدنی، پیشگیری از سرطان سینه، افزایش انرژی بدن، مناسب برای ورزشکاران، بهبود خلق و خو، سلامت استخوان و دندان و فاقد گلوتن بودن اشاره کرد.
یکی از مواد معدنی که باعث می شود پوستی صاف و بدون التهاب داشته باشیم “روی” است. جالب است بدانید دانه چیا حاوی مقادیر غنی از “روی” است و به همین دلیل می تواند باعث کندی روند پیری پوست شود.
جالب است بدانید که مصرف دانه چیا میتواند به تنظیم انسولین کمک کند. اگر به صورت علمی بخواهیم شرح دهیم، مصرف دانه چیا مقاومت انسولین را کاهش می دهد و به همین دلیل می تواند به تنظیم قند خون کمک کند.
دانههای چیا نه تنها دارای اسیدهای چرب امگا ۳ هستند، بلکه حاوی چربیهای مفید برای قلب نیز هستند. طبق تحقیقات انجام شده یک وعده دانه چیا حاوی ۹ گرم چربی است که ۸ گرم آن چربی های مفید برای قلب است که همین موضوع نشان دهنده این است که دانههای چیا دارای ارزش غذایی بالایی هستند.
دانه چیا دارای مقادیر مناسبی از کلسیم، روی، منیزیم و آهن است. جالب است بدانید که کلسیم و منیزیم به حفظ استخوانهای سالم کمک می کنند و روی برای تقسیم سلولی و رشد ضروری است. همچنین روی یک عنصر ضروری برای تقویت سیستم ایمنی بدن است. توصیه ما این است که به جای استفاده از مکمل ها و ویتامین ها، این دانه مقوی را به برنامهغذایی خود اضافه کنید.
طبق گزارشی که توسط مرکز پزشکی UCSF منتشر شده است، دانههای چیا منبع خوبی از اسید آلفا لینولئیک هستند که این اسید می تواند به پیشگیری از سرطان سینه کمک شایانی کند.
دانه های چیا سرشار از ویتامین های گروه B، روی، آهن و منیزیم هستند که همگی به افزایش انرژی بدن کمک می کنند. جالب است بدانید که دانه چیا علاوه بر افزایش انرژی میتواند متابولیسم بدن را نیز افزایش دهد.
تمرینات سخت و سنگین ورزشی ممکن است گاهی اوقات خسته کننده شوند. اما با مصرف دانه چیا، می توانید این مشکل را به طور کامل حل کنید. با توجه به مقدار امگا ۳ موجود در این دانه، به راحتی می توانید انرژی تحلیل رفته خود را به دست بیاورید. مصرف این دانه قبل از تمرین برای سوختن کربوهیداراتها توصیه می شود و برای بعد از تمرین نیز به ترمیم ماهیچهها کمک کند.
برخی بر این باورند که با مصرف منظم و صحیح دانه چیا، خلق و خوی شما بهبود پیدا میکند. البته دلیل این امر اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در دانه چیا هستند. طبق یک مطالعه در پیتسبورگ، اسیدهای چرب امگا ۳ با بهبود خلق و خو و رفتار مرتبط هستند. همچنین مصرف دانه چیا ممکن است به شما در مبارزه با افسردگی کمک کند.
دانه های چیا همچنین سرشار از فسفر هستند، ماده معدنیای که سلامت استخوان ها را تقویت می کند. وجود آنتی اکسیدان های موجود در دانه های چیا نیز می تواند از دندانهای شما در برابر آسیب محافظت کند.
گلوتن، پروتئین موجود در غلات به خصوص گندم است و مسئول بافت الاستیک خمیر است. افرادی که دارای حساسیت به گلوتن هستند می توانند با خیال راحت دانه چیا را مصرف کنند، چون این دانه به طور کامل و صد در صدی بدون گلوتن است.
مصرف دانههای چیا میتواند به کاهش وزن کمک کند. این دانهها در آب افزایش حجم داده و حالت ژلهای میگیرند که باعث سیری سریعتر میشود. علاوه بر این، چیا پر از فیبر است و میتواند ۴۰ درصد نیاز روزانه به فیبر را تأمین کند که عملکرد روده و گوارش را بهبود میبخشد و باعث احساس سیری میشود. برای بهرهبرداری از این خواص، روزانه ۲۰ گرم دانه چیا را خیس کنید و پیش از نهار و شام مصرف کنید. این دانهها را میتوان در تهیه انواع غذاها و نوشیدنیها استفاده کرد.
دانه چیا را می توان به صورت افزودنی به غذا و یا نوشیدنی ها مورد استفاده قرار داد. این دانه گیاهی با اهداف گوناگونی می تواند مورد استفاده قرار گیرد که در زیر به برخی از آنها اشاره می شود:
1- بدن اگر با کمبود اسیدهای چرب امگا سه مواجه باشد زودتر از حد معمول دچار خستگی می شود. افراد بسیاری در جهت جبران این خستگی دائمی، از مواد انرژی زا استفاده می کنند. مصرف این مواد انرژی کاذب و مضری را به وجود می آورد. در همین راستا برای تامین انرژی و اسیدهای چرب امگا سه مورد نیاز بدن می توان از دانه های چیا استفاده کرد. مصرف این دانه سوخت ساز بدن را در جهت تامین انرژی سرعت می بخشد.
2- ریشه ی بسیاری از بیماری های گوارشی به کمبود فیبر در مواد غذایی برمی گردد. مصرف دانه چیا می تواند قسمتی از فیبر مورد نیاز بدن را تامین کند.
3- همچنین این دانه برای درمان بیماری یبوست یکی از بهترین انتخاب ها است.
4- به افرادی که به دنبال لاغری هستند مصرف دانه چیا توصیه می شود زیرا این دانه در وهلهی اول حاوی مقادیر زیادی فیبر است. فیبر ماده ای حجیم است که می تواند فضای معده را پر کند و احساس گرسنگی را از بین ببرد. از طرف دیگر این دانه حاوی کربوهیدرات ها و چربی های مفید است بنابراین مصرف آن نیازهای بدن به انرژی را تامین می کند.
5- در کنار موارد ذکر شده نباید از ویژگی جذب آب این دانه غافل شد. جذب آب دانه چیا موجب می شود که روند هضم غذا کندتر از حالت معمول شود. این در حالی است که نیاز بدن به آب نیز تامین می شود و حس گرسنگی ناشی از تشنگی اجازه بروز پیدا نمی کند. لازم به ذکر است مصرف این دانه در لاغری اطراف شکم نیز موثر است.
6- افراد مبتلا به دیابت نباید مواد غذایی را به صورت وعده های حجیم میل کنند. کربوهیدرات و نشاسته موجود در دانه چیا به صورت تدریجی آزاد می شود. این امر به جذب بهینه و کم خطر مواد غذایی توسط سلول ها کمک شایانی می کند و احتمال افزایش ناگهانی قند را کاهش می دهد .
7- مادران در دوران بارداری باید از مواد غذایی حاوی کلسیم، آهن، امگا سه و … استفاده کنند. مصرف دانه چیا یک انتخاب مناسب برای زنان باردار است زیرا تمام نیازهای بدن آنها را تامین می کند. از طرفی این دانه در تنظیم سطح قند خون و تامین انرژی نیز نقش بسیاری دارد.
1.کاهش فشار خون:
مصرف دانه چیا باعث می شود که فشار خون کاهش پیدا کند و به همین دلیل برای افرادی که دارای فشار خون بالا هستند مفید است. اما کسانی که فشار خون پایینی دارند، حتما قبل از مصرف دانه چیا باید با پزشک متخصص مشورت کنند.
2.مشکلات گوارشی
دانه چیا حاوی مقادیر بسیار غنی از فیبر است و به همین دلیل برای دستگاه گوارش مفید میباشد. البته اگر در مصرف این دانه زیادهروی کنید ممکن است با مشکلات گوارشی مانند اسهال و نفخ روبرو شوید.
موارد ذکر شده در بالا تنها بخشی از فواید مصرف دانه چیا است بنابراین لازم است این ماده غذایی در رژیم غذایی افرادی که به دنبال رژیم غذایی سالم هستند، گنجانده شود.